Neden Hamile Kalamıyorum
Uzun zamandır hamile kalmaya çalışıyorsunuz ama bir türlü olmuyor. Acaba yanlış olan ne? Tıbbi yardım almadan önce ne kadar daha bekmelisiniz? Bu bir kısırlık durumu olabilir mi? Bu bölümde bu sorularla ilgili cevapları bulacaksınız.
Kısırlık belirtileri Pek çok çift için kısırlığın ilk belirtisi 1 yıldır korunmasız ilişkiye rağmen gebe kalamamadır. Düzenli adet görmeye sağlıklı bir sex yaşamına ve hiçbir risk faktörü taşımamaya rağmen bazı çiftler çocuk sahibi olabilememektedir.
Ne zaman tıbbi yardım almak gerekir?
Belirgin bir sorun olmayan çiftler için 1 yıl bekledikten sonra kısırlık araştırmalarına ve tedavisine girişmek daha doğrudur. Ancak bazı çiftler için bir üreme sorunu olabileceğini düşündüren bulgular olduğunda bu bekleme süresine gerek yoktur. Aşağıda kendinize ve partnerinize sormanız gereken soruların bir kısmı listelenmiştir. Eğer bunlardan herhangi bir tanesine evet cevabını veriyorsanız tıbbi yardım almak için bir yıl beklemenize gerek yoktur:
Düzensiz adetleriniz varmı?
Düzensiz adet kısırlık için çok önemli bir belirti ve bulgudur. Eğer adetleriniz 24 günden az yada 35 günden çok sürelerde tekrarlıyor ise doktorunuza başvurmalısınız . düzensiz siklus yumurtlama ile ilgili problemlerin en önemli belirtisidir.
Adet kanamalarınız aşırı az yada aşırı çok oluyormu ? kanamalar sırasında ağır kramplarınız var mı? 3-7 gün arası adet kanamaları normal kabul edilebilir. Ancak kanamalar çok az yada çok ağır ise doktora başvurmak gerekir. Yine aynı şekilde kanamalar ağırlık, süre ve renk açısından aydan aya değişiklik gösteriyor ise ve ağır kramplar var ise bunlar da yine bir üreme problemi olabileceğini düşündüren bulgular olarak düşünülmelidir.
Yaşınız 35 ten büyük mü? 35 yaşın üzerindeki kadınlarda infertilite olasılığı gençlere göre daha yüksektir örneğin 30 yaşında ortlama bir kadının herhangi bir siklusda gebe kalma şansı %20 iken 4 0 yaş ve üzerinde bu şans %5 lere kadar düşer. Eğer 35 yaşın üzerinde ve korunmasız 6 ay cinsel ilişkiden sonra hala gebe kalamamış iseniz 1 yıla kadar beklemeden hekime başvurmalısınız.
Eşinizin impotans yada ejekülasyon problemleri var mı? Erkek faktörüne bağlı kısırlık kolay anlaşılamayabilir. Sperm sayısı düşüklüğü ve hareketlilik azlığı gibi sorunlar ancak spermigram ile anlaşılabilir. Diğer bir deyişle bunlara bağlı sorunları kendi kendinize anlmanız mümkün değildir Fakat erkekte seksüel disfonksiyon kısırlık içinde önemli bir belirti olabilir.
Aşırı zayıf yada aşırı kilolu musunuz? Aşırı zayıf yada kilolu olmak infertilite sorununa neden olabilir. Aynı zamanda aşırı yada kötü beslenme yada şaırı egzersizde üreme sorunlarına yol açabilir. Zayıf yada kilolu olduğunuzu anlamak için BMI (Vücut kütle ağırlığı indeksinizi) hesaplamanız gerekebilir.
3 ten fazla düşüğünüz oldu mu? Infertilite genellikle gebe kalamama ile birlikte isede gebe kalmaya rağmen tekrarlayan düşükler yapmada infertilite olarak değerlendirilir. Düşük sık görülen bir olgu olduğu için (tüm gebeliklerin %10-20 si) doktorlar 3. cü düşüğe kadar bir ksırılık sorunu varlığına göre hareket etmezler.
Sizin yada eşinizin diabet tiroid hastalığı hipertansiyon gibi kronik bir hastalığı var mı? Kronik hastalıklar ve tedavileri üreme sorunlarına neden olabilir. Şeker hastalığı , hipotiroidi üreme sorunlarına neden olabilir. İnsülin ,antidepresan ve tiroid hormonları kullanımı düzensiz adetlere neden olabilir.
Bazı peptik ülser ilaçları yada hipertansiyon ilaçları dasperm üretimini etkileyerek erkek infertilitesine neden olabilmektedir.
Siz yada eşiniz daha önceden bir kanser tedavisi gördü mü? Bazı kanser tedavileri, özellikle üreme organlarına yakın organlara radyoterapi gerektirenler erkek ve kadında infertiliteye neden olabilir.
Eşinizin yada sizin daha önceden geçirilmiş bir cinsel temasla bulaşan hastalık hikayesi var mı? Cinsel temasla bulaşan hastalıklarda infertiliteye neden olabilir. Özellikle Klamidya ve gonere (bel soğukluğu) enfeksiyonları tüplerin tıkanmasına neden olarak gebeliği imkansız kılabileceği gibi dış gebeliğede neden olabilir. Klamidya ve gonere kadında bariz belirtiler göstermeyebildiği için infertilite araştırması sırasında bu hastalıklar için tarama yapmayı unutmamak gerekir.
Eşiniz yada siz alkol yada sigara kullanıyor mu? Özellikle sigara ve aşırı alkol tüketimi hem kadını yumurtalık rezervini azaltarak hem erkeği sperm üretimini etkileyerek gebe kalamama ile karşı karşıya bırakabilir.
Dr. Celalettin ÖRNEK
“Neden Hamile Kalamıyorum diyorsanız” için 3 cevap
slm ben 21 yaşındayım 1 ıllık evliyim 2 ay prezervatif kullandık neyse sıkıntı yoktu daha sonra oturduk konuştuk kaybedecek neyimiz var niye evlendik amaç sadece aşk olmasa gerek herşeyimiz tamam çocuk sahibi olalım dedik sonra benden öyle bir kan geldiki adet dönemim de çok fazla pıhtı şklinde 1 ay sürdü doktora gittik ama anormal olduğunu söyledi kesilmesi için ilaç yazdı ben deli olacağım yemn ediyorum aynı sorun hala var ne ilişkilerim düzenli ne çocuk sahibi oluyorum nede ibadetlerimi yerine getirebiliyorum eşimden utanıyorum artık hep ağlamak geliyor neyim olabilir nolu yardım edin çok sıkıntıdayım
Merhaba Gülşen,
Anlattıklarından hormonlar bir bozukluk yada rahim içerisinde bir bozukluk olabilir mutlaka bir jinekologa başvurman gerekir.
selam doktor bey ben de 10 aylık evli bir bayanım…çoçuğumun olmasını istiyorum…fakat bu konu ile ilgili doktora hiç gitmedim…adetlerim gayet düzenli…sizce ne yapmalıyım?